Ja, ik weet het, die cultuurnacht is al een week geleden, maar ik heb vernomen dat er klachten zijn dat ik te weinig schrijf, dus krijgen jullie het nu alsnog tegoed.

Wel, de cultuurnacht, die helemaal niet ’s nachts is (IJslandse humor ofzo, geen idee) maar ’s ochtends rond 9:00 begon met de Reykjavíkur Maraþon en om 22:30 eindigde met vuurwerk. Daar tussenin was in de stad vanalles te doen en dat was zo veel, dat je vaak niet eens doorhad dat ergens iets te doen was. De binnenstad was echt afgeladen vol, ik weet de precieze cijfers van dit jaar niet, maar vorig jaar waren er rond 100.000 mensen op de been; een derde van de bevolking van heel IJsland, oftewel tweederde van de agglomeratie Reykjavík!

Hugsýki

In de stad waren podia opgebouwd en daar speelden bekende en minder bekende lokale en internationale groepen, zoals hierboven Hugsýki (categorie minder bekende lokale groepen ;) ).

LT United

IJslanders zijn songfestival-gek en als de Litouwense inzending LT United van afgelopen editie komt optreden staat het complete plein vol. Toegegeven, het was wel aardig om te zien, maar dat was meer omdat het zo’n belachelijk optreden was dan dat het echt goede muziek was :)

Het vuurwerk werd vanaf een schip van de kustwacht afgeschoten en heel de kade stond vol mensen die na het vuurwerk weer allemaal terug de stad in moesten wat resulteerde in een aanhoudende mensenmassa die zich langzaam een weg weet te banen terug richting kroegen en clubs.

We bleven zelf nog even hangen in de voortuin van het IJslandse equivalent van het Catshuys… Ja, dat kan hier nog gewoon en nee, er kijkt niemand van op (sterker nog, we waren zeker niet de enigen).

Het zou na 22:30 nog lang onrustig blijven in de stad, ikzelf hield het rond half 3 voor gezien. Natuurlijk heb ik ook weer wat foto’s niet in dit berichtje kunnen zetten.