In IJsland betaal je eigenlijk alles met je credit card, tot aan de pylsa (hotdog) van de kraam op straat aan toe. Ik heb zelfs IJslanders gezien met een portomonnee zonder geld-vak. Ikzelf merk ook dat ik langzaamaan steeds meer met plastic betaal, omdat het gewoonweg handiger is. Het kleingeld is groot, lomp, zwaar en doordat ze niet het 1, 2, 5 systeem gebruiken maar alleen 1 en 5 heb je steeds enorm veel munten in je portomonnee zitten (dus 4 kr. is vier muntjes van 1 kr. in plaats van 2 van 2 zoals je in Nederland zou hebben).

Kun je je voorstellen hoe raar ik opkeek toen ik vandaag op de BN/DeStem site keek dat Super De Boer Pollemans is begonnen met een proef om met credit card te kunnen betalen…

Proef Super De Boer: betalen met creditcard

Door Cyril Rosman

Maandag 4 september 2006 - ROOSENDAAL – Binnenkort kunnen klanten in zo’n vijftien supermarkten in West-Brabant betalen met hun creditcard.

Volgens supermarktbaas Jan Pollemans en creditcardmaatschappij Visa is dat een primeur voor Nederland.

Pollemans geeft in zijn Roosendaalse Super De Boer klanten sinds twee maanden de mogelijkheid met een creditcard te betalen. De proef wordt begin oktober uitgebreid naar zo’n vijftien andere Super De Boers in de regio’s Breda en Bergen op Zoom. „Als de proef slaagt, zal het wel landelijk worden overgenomen, denk ik“, zegt Pollemans.

Boem, en daar heb je opeens die culture shock, maar dan in de andere richting… Omdat ik de kaart pas net voor m’n vertrek heb aangevraagd en daarvoor er nooit op gelet had of je ermee kan betalen, had ik gewoonweg niet door dat het in Nederland eigenlijk niet gebruikelijk is.

IJsland ging massaal aan de credit card toen in de jaren 70 de lonen stagneerden en de prijzen bleven stijgen. Omdat de Kerst eraan kwam en veel gezinnen vrijwel zeker geen feestelijke maaltijd zouden kunnen serveren kwam de introductie door Visa als een godsgeschenk en ze bleven maar spullen kopen… Totdat natuurlijk in februari de rekening kwam en die dure lamsbouten wel heel erg hard aankwamen. Maargoed, het gemak van de kaart had zich toen al bewezen en sindsdien is het gebruik nooit meer afgenomen. Er is nu eigenlijk geen plek meer te vinden waar je niet met credit card kan betalen.

Grappig :) . Ik gebruik hem inderdaad vrijwel alleen voor online zaken en een paar keer in India.. maar ook daar pinde ik liever, ik heb toch wel graag het gevoel controle te hebben over mijn uitgaven en zonder fysiek geld heb ik dat minder, zeker als je pas een maand later alles afgeschreven krijgt en dan ook nog eens als 1 bedrag :p