Moeilijk-woord-alert!

Vandaag is de dag dat we in IJsland een beetje hetzelfde zijn als de rest van de wereld. Vandaag zal de dag 12 uur duren, net als de nacht. En dat is overal op de wereld zo, elk jaar opnieuw als de herfst of lente begint, op 21 september en op 21 april. De stand van de aarde ten opzichte van de zon zorgt hiervoor en het moment dat het vlak van de aardas door de baan van de aarde draait noemen we ‘equinox‘ (letterlijk ‘gelijke nacht’). Wat meer informatie die het misschien duidelijk maakt in het Wikipedia artikel Zonnewende. Ik denk namelijk niet dat je iets aan mijn uitleg hebt gehad :)
Wat houdt het precies in voor ons? Wel, vanaf morgen zijn onze dagen korter dan die bij jullie, waar dat gisteren nog omgekeerd was. De zon gaat vandaag al om 19:33 onder, dat zijn ruim drie uur verschil met anderhalve maand geleden toen we nog tot 22:40 moesten wachten op een zonsondergang. Om het maar helemaal niet te hebben over het verschil met 21 juni toen de langste dag werd genoten en de zon zelfs pas om 0:02 onder ging en om 2:57 alweer opkwam, 21 uur zonlicht.

De dagen gaan korter worden tot 21 december, wanneer de zon ondergaat om 15:30 en pas om 11:20 opkomt, 4 uur zonlicht (dat is vreemd he, daar verwacht je 3 uur… hmm, dit ga ik uitzoeken). Gelukkig (of helaas) maak ik die duisternis niet meer mee, want dan zit ik alweer een maandje thuis. Als ik vertrek gaat de zon om 10:28 op en gaat om 16:02 onder.