Ik ben nu halverwege mijn stage-tijd hier (dus exclusief de taalcursus), tijd om eens wat te schrijven over die stage zelf :)

Wat doe ik?

Ik ontwerp en maak een systeem wat (een deel van) het internet in de gaten houdt, bijvoorbeeld een internetforum of één (of meerdere) weblog(s) zoals dit er een is. Op nieuwe berichten die binnenkomen op deze pagina’s, voer ik een analyse uit: Waar gaat dit stukje over? In mijn test-opstelling gebruik ik het Apple Talk forum van Gathering of Tweakers en selecteer ik berichten die gaan over de iPod en de MacBook. De berichten die voldoen aan mijn criteria stuur ik door naar een visualizatie component. En daar begint het echte interessante werk voor mij eigenlijk pas.

Het idee van Kristinn was om het weer te geven als een wereldbolletje met daar omheen cirkelend de berichten (bij wijze van spreken, in de praktijk zijn het puntjes of kleine bolletjes) die ik ophaal van het internet. Om de wereldbol zweven bovendien nog andere bolletjes die de onderwerpen voorstellen die ik selecteer: iPod en MacBook in dit geval (neuh, ben geen Apple fan).

Als een bericht nu over de iPod gaat, dan wordt die door het iPod-bolletje aangetrokken, gaat er dus dichter naartoe. Als alle iPod-berichten dit doen, ontstaat er een concentratie rond het bolletje en als je nou heel veel van die onderwerp-bolletjes hebt, zie je misschien zelfs wel een structuur ontstaan. Zeker als je nog onderverdelingen gaat maken tussen bijvoorbeeld de normale iPod en de nano en de shuffle. Misschien zou je zelfs uit het plaatje kunnen afleiden dat veel mensen die een MacBook en een iPod hebben dan specifiek een nano hebben: Er is een concentratie bolletjes die in de buurt van MacBook en iPod nano blijft hangen, maar minder bij shuffle en “de gewone”.

En hoe ver ben je dan?

Nou, het ophalen en filteren van de informatie is klaar. Ik ben nu bezig met de wiskunde achter de visualizatie en hoop snel een simpel prototype klaar te hebben wat al iets doet, want ik kan begrijpen dat het verhaaltje hier boven nog wat te abstract was :)