5 april 2006

De nieuwe opdracht

Tsja, het ene moment denk je dat je een vage opdracht hebt, het andere moment heb je opeens een heel ander onderwerp en een veel meer uitgekristalliseerd idee.

Wat ga ik nu doen in Reykjavík? Ik ga een “Semantic Web Monitor” maken, jawel! (nee, ik heb inderdaad ook nog niet echt een idee) Ik heb de mail van Kristinn vertaald naar het Nederlands. Bij het vertalen is me overigens een hoop meer duidelijk geworden :)

Het project heet “Semantic Web Monitor” en het doel is om mensen een idee te geven van de online activiteit en gemeenschappelijke interesse met betrekking tot een bepaald onderwerp van discussie. Het prototype zal een eenvoudig klein vierkant scherm zijn met puntjes die om het midden draaien (zoals planeten rond de zon). Elk puntje representeert een bericht op een online forum of weblog over het respectievelijke onderwerp van interesse. In elke hoek staat een concept gerelateerd aan het onderwerp. Als het onderwerp ‘Kunstmatige intelligentie’ is, dan kan één hoek bijvoorbeeld ‘humanoide robots’ zijn, een andere ‘kunstmatige neurale netwerken’, een derde ‘expert systems’ en een vierde iets als ‘machine learning’. Nu, hier is het interessante deel: Terwijl de puntjes om het centrum hun rondjes draaien, worden ze er vanaf getrokken door de onderwerpen in de hoeken. De trekkracht van de hoeken op de puntjes is afhankelijk van de mate van relevantie tot te post die het puntje representeert.

Het resultaat hiervan zijn erg ‘holistische’ patronen die vrijwel direct geïnterpreteerd kunnen worden. Bijvoorbeeld, een gelijkmatige verdeling van puntjes betekent dat alle onderwerpen ook in ongeveer dezelfde verhouding worden bediscussieerd in alle posts. Een ellipsvormige baan betekent dat het merendeel van de postings gaan over tegenoverstaande onderwerpen in het scherm. Als puntjes sporen achter zouden laten, zie je bovendien de ontwikkeling van discussies in de loop van de tijd (dagen, maanden).

Ik heb een goede methodologie die je kunt gebruiken om dit te bouwen, dus je hoeft niet helemaal vanaf nul te beginnen, als je dat niet wilt. We hebben dit wel echt nodig, omdat we statistieken over onderwerpen in de AI willen kunnen bijhouden. Je zult uiteraard je applicatie zo bouwen dat anderen het kunnen uitbreiden naar andere vakgebieden. Daarnaast zal het onder een open source licensie worden vrijgegeven, dus je kan het achteraf meenemen en eraan verderwerken als je wil.

Nu het onderwerp niet meer wetenschappelijke visualizatie is, maar informatie visualizatie, “moest” ik op zoek gaan naar een nieuwe stagebegeleider. Dit is Huub van de Wetering geworden

Reacties

Oew, concept mapping!

Klinkt alsof het helemaal niet zoveel werk is.. of ligt dat aan mij?
Wel fijn dat je nu al een concreet plan hebt staan.. ik wacht er nog steeds op en ben al bijna een maand bezig

Nu ja, het concept mapping hoeft dus al niet te gebeuren, dat is al gebeurd. Ik moet nu iets verzinnen om die tags inzichtelijk te maken. Toegegeven, er is al een hoop bedacht op dit gebied (vooral het Web 2.0 gebeuren leunt nogal op inzichtelijke tagstructuren). Maargoed, dit is ook “maar” een stage en geen afstuderen.

Categorieën