6 november 2006

Het woord van de dag

Ik kwam dit woord tegen in m’n woordenboek en moest het gewoon even posten vanwege zijn drie verschillende a’s achter elkaar. Ja, het is uitspreekbaar.

ferðaáætlun [’fɛrðaˌauaiʰtlʏn] f. timetable, itinerary, schedule

De betekenis is zoals zoveel IJslandse woorden niet echt ingewikkeld als je eenmaal weet hoe het woord is opgebouwd: ferða komt van ferð (vaart, Fahrt (du.)), á is het voorzetsel op, en ætlun betekent plan en is een woord wat ook verband heeft met het werkwoord að ætla: van plan zijn.

Að ætla wordt heel vaak gebruikt om iets te zeggen wat in de toekomst gaat gebeuren of wat je in de toekomst gaat doen, maar ook als je bijvoorbeeld iets bestelt in het restaurant of in de ísbúð (ijssalon): Ég ætla að fá … (lett.: Ik ben van plan te krijgen …)

Categorieën