10 november 2006

Wat een weer!

Van zaterdag op zondag was het slecht weer, maar dit is echt ongelooflijk. Jolanda waarschuwde me gisteren al voor ofsaveður, ‘crazy weather’ wat schijnbaar nog een stapje erger is dan een gewone storm. Nou, dat was het en is het nog steeds. Windstoten van tot 30 m/s (noemen wij windkracht 11-12) hebben de vuilnisbak omgeblazen en de inhoud over straat verspreid, tijdelijke verkeersborden lagen dwars over de weg, vlaggen van winkels waren losgescheurd.

Vanaf vanmiddag rond een uur of drie werd het steeds even tien minuten stikdonker en kwam de sneeuw en hagel werkelijk met bakken uit de lucht gevallen. De buitenverlichting van het universiteitsgebouw gaat automatisch aan en uit en dat gebeurde dus ook elke 10 minuten. Ik moest weer even terugdenken aan de briljante “intelligente” zonnewering van het Traverse-gebouw op de TU (de voormalige PTH, voor degenen die dat meer zegt): Als de zon gaat schijnen gaan ze omhoog en als het gaat regenen gaan ze omlaag.
Op dit moment waait het nog steeds hard en de straten zijn glibberig. Dat weerhoudt de automobilisten er echter niet van om nog steeds als gekken over straat te sjezen. Werd net alweer bijna van m’n sokken gereden, omdat je er op de een of andere manier vanuit gaat dat ze zich een beetje aan de situatie aanpassen.

De vluchten van Icelandair en Iceland Express zijn vandaag weer geannuleerd. Iemand van de TU Eindhoven die hier in deeltijd werkt had geluk dat hij gisteren een van de laatste vluchten terug naar Reykjavík had. Hij vloog vorige week zaterdag ook al met een van de laatste vluchten voor de storm náár Eindhoven. Dubbel geluk zelfs! Ik hoop maar dat het over twee weken niet weer zulk weer is, dan kan ik weliswaar langer blijven, maar daar heb je ook niks aan met dit weer :)

Een lichtpuntje, voor morgen wordt beter weer aangekondigd… Maarja, veel slechter dan dit kan het toch niet worden? Nou, schijnbaar wel, want van een IJslander heb ik begrepen dat terwijl dit weliswaar voor Reykjavík vrij heftig is, het in het noorden wel een stuk erger kan zijn (het zogenaamde ‘insneeuwen waar je bij staat’).

Reacties

Heimir en ik zijn net even naar buiten geweest. Heerlijk die hagelachtige sneeuw in je gezicht! Nu gelukkig weer droog en binnen. Nouja, het is in ieder geval verfrissend ;-)

Ik was gisteravond op een feestje in Grafarholt, daar lag werkelijk veel sneeuw! En nu… is het opeens weer bijna onbewolkt, maakt dat ook deel uit van crazy weather? :)

oeps - wist niet dat het weer in Ijsland zo erg kon worden - ik blijf toch maar lekker hier.
groetjes van ons - en wees voorzichtig!

Categorieën