Dit is voor jullie waarschijnlijk het meest nutteloze bericht in het hele weblog, maar ik heb me geregistreerd bij StudiVZ en dat wil ik even melden.

Dit staat voor Studiverzeichnis en is (zoals je al kon raden) een Duits initiatief. Je schrijft je in, geeft aan op welke scholen je bent geweest en maakt vrienden. Een beetje het idee van Schoolbank.nl dus, maar dan wél met gemeenschapsgevoel (in Web2.0-termen: community-gevoel :) ). Verschillen zijn er ook. Schoolbank richt zich óók op degenen die al van school zijn, StudiVZ is vooral bedoeld voor huidige studenten.

Begonnen in 2005 als een informatie-systeem voor het contact tussen de studenten van de Humboldt Universiteit in Berlijn, is het inmiddels uitgegroeid tot een systeem met net over de 1 miljoen (ex)studenten en medewerkers.

Schoolbank heeft z’n gebruikers weggejaagd door het vereisen van een abonnement voor het opvragen van hele basale informatie, nog vóórdat een gemeenschap goed en wel was opgebouwd. Informatie die eerder zelfs nog gewoon opvraagbaar was. Het heeft mij in ieder geval m’n gegevens doen verwijderen en weggejaagd, ik had er weinig zin in dat ze met gegevens die ík had ingevoerd geld gingen verdienen waar ik zelf niets van terug zie.

StudiVZ heeft dit slimmer aangepakt en laat het nu eerst maar even ontplooien. Nieuwe mogelijkheden kunnen ze in de toekomst best geld voor gaan vragen, of bijvoorbeeld een donatie-systeem opzetten. Er zijn genoeg mensen die je voor een paar euro willen steunen als ze er resultaat voor terugzien: Een goedwerkende en gezellige website. Ohja, en waar je kan gruscheln. Niemand weet wat het is, maar het kán!

Leuk, maar waarom sta ik er nu in? Ik studeer toch helemaal niet in Duitsland? Nee, maar vrienden die ik hier heb gemaakt wel, dus zodoende. :) Ik zei toch al dat dit een nutteloos bericht was! Nou vooruit, toch niet helemaal nutteloos, want wie weet kan ik mijn stage-product er wel aan koppelen.

Categorieën